Sınav Anında Stres Yönetimi Nasıl Sağlanır?
Sınavlara yaklaştıkça günümüzde öğrencilerin sınav kaygısı yaşaması çok normal bir durumdur. Ancak kaygı her zaman işe yaramaz. Bu ana kadar oluşmuş ve her zaman işi yapma kararını tetikleyen ideal bir kaygı düzeyi vardır. Ancak bu ideal sınırı aşmış kaygı, stres düzeyi, çalışma koşulları, yaşamdan alınan zevk, psikolojik ve fizyolojik sağlık üzerinde olumsuz etki yaratmaya başlar. Bu açıdan bakıldığında hem sınav öncesi süreçte hem de sınav sırasında stresi yönetebilmek önemlidir. Stres yönetimi kişilerin konsantrasyonunu, başarısını ve psikolojik sağlığını artırmaktadır.
Sınav Anında Stres Yönetimi İçin Nefes Teknikleri
Olumsuz duygular sempatik sinir sistemi ile ilişkilidir. Ayrıca sempatik sinir sistemi vücudun daha hızlı çalışmasını sağlar. Kalp daha hızlı atar, vücut terler, yanaklar kızarır… Nefes ve gevşeme tekniklerine odaklanmak, vücudun endişeli ve buna bağlı olarak hızlanan reaksiyonlarını yavaşlatmaya yardımcı olur. Bu bilimsel bir gerçektir. Nefesinize odaklanmanın kalp atış hızınızı hızlı bir aşamadan daha sakin bir aşamaya düşürdüğünü bile fark edebilirsiniz.
Muayene sırasında stresi yönetmenin ilk adımı nefesinize odaklanmaktır. Birincisi, burundan nefes alıp vermek ve ağızdan nefes vermek gereklidir. Ayrıca bu değişikliklerin olabildiğince yavaş olması önemlidir. Amacımızın vücudumuzu yavaşlatmak olduğunu unutmayalım. Nefes almaya konsantre olurken gözler kapatılmalı veya bir noktaya sabitlenmelidir. Çünkü mümkün olduğunda daha az dikkat dağıtıcı uyaranlar olmalıdır. Nefesinize daha iyi odaklanmak için, nefes alırken ve nefes verirken çıkardığınız sesler arasındaki farkları incelemelisiniz. O halde, nefes aldığınızda havanın daha soğuk ve nefes verdiğinizde daha sıcak olduğunu anlamalısınız. Konsantrasyon için, nefesin burundan nasıl girip ağızdan nasıl çıktığını görsel olarak hayal etmek de iyidir. Hazır olduğunuzda ve gözlerinizi açtığınızda kendinizi daha sakin bulacaksınız.
Sınav sırasında stres azaltma tekniklerinin özetlerini yapmak mümkündür. Sakin bir zihnin her zaman işleri kolaylaştırdığını bilmekte fayda var.
Sentez Meta’nın diğer bloglarına ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.